Floralis Lisianthuskwekerij

Bedrijf

Floralis Lisianthus kwekerij is sinds 2008 gevestigd in Honselersdijk, maar het telen van snijbloemen is in s’-Gravenzande begonnen door de grootvader van de huidige generatie die onder andere Anjer en Fresia teelde. Na de nieuwbouw in Honselersdijk is het bedrijf gespecialiseerd in de jaarrond teelt van Lisianthus deze worden als jong Lisianthus geplant en doorgeteeld tot een mooie fleurige Lisianthus. De Lisianthus kan zowel als monobos en boeket mensen verblijden.

Teelt

De jonge Lisianthus plantjes worden opgekweekt uit zaad bij de plantleverancier, waarna ze als ca. 8 cm grote plantjes bij Floralis worden geplant. Na een teeltduur van ca. 10 weken worden de volwassen Lisianthus met 2 a 3 open bloemen geoogst. Bij een goede verzorging door handel en bloemist kan de Lisianthus tot wel 2 weken in een vaas met snijbloemenvoedsel staan.

Moderne techniek

Bij Floralis wordt er in een moderne kas geteeld, met onder andere diverse schermdoeken, die zomers het overtollige zonlicht buiten houden en in de winter juist de warmte binnen houd. Maar ook als er groeilicht wordt gebruikt blijft dit licht in de kas door het speciaal daarvoor bedachte assimilatiedoek.

Warmte Kracht Koppeling bij Floralis

Verder wordt elke kubieke meter aardgas volledig benut door toepassing van een WKK (warmte kracht koppeling) Met de WKK wordt door verbranding van gas elektriciteit opgewekt, de restwarmte bij dit proces wordt volledig benut in de kas. Verder worden de uitlaat gassen gewassen en als CO2 bemesting aan de Lisianthus gegeven.